Görüşülmekte olan Almanya göçmen yasası kimleri kapsayacak

Halen yürürlükte olan Vatandaşlık Yasası'ndaki "opsiyon modeli"' uygulaması, Almanya'da doğan yabancı gençlere 23 yaşına kadar ebeveynlerinin ya da Almanya vatandaşlığı arasında seçme zorunluluğu getiriyor.

 

Söz konusu yasa tasarısıyla Almanya'da doğan ve bu ülkede 21 yaşına kadar en az 8 yıl yaşayan ya da 6 yıl okula giden gençlere çifte vatandaşlık hakkı veriliyor. Tasarıdaki eğitim şartına alternatif olarak okul veya mesleki eğitim diploması da kabul edilebilecek.

 

Tasarıya göre, şartları yerine getiren gençler 21 yaşından önce çifte vatandaşlık için başvurabilecek. Gençler 21 yaşına kadar başvurmamaları durumunda ilgili daireler 21 yaşını dolduran gençlerin çifte vatandaşlık için gereken koşulları yerine getirip getirmediğine bakacak, şüphe durumunda belge istenebilecek. Yasa tasarısı 1990 yılından önce doğanları kapsamıyor.

 

Tasarıda, 2013 yılından sonra opsiyon modeli kapsamında Türk vatandaşlığını seçerek Alman pasaportunu iade eden yüzlerce gencin durumuna yönelik herhangi bir düzenleme yer almıyor. Kaynak AA

Almanya Konsolosluğu Resmi Web Sitesi: tuerkei.diplo.de/