Almanya Aile Birleşimi Vizesi

Almanya Aile Birleşimi Vizesi uzun süreli (D tipi) vize kategorisinde bulunmaktadır. Kısa süreli vizelerin aksine Almanya Federal Cumhuriyetinde size oturum hakkı sağlar. Almanya Aile Birleşimi vizesi başvurusunda bulunacak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının, Almanya’ya eşinin veya reşit olmayan çocuklarının yanına gitmelerine göre evrak listeleri ve gerekli prosedürler farklılık göstermektedir.

Almanya Aile Birleşimi vizesi müracaatları Almanya Federal Cumhuriyeti yetkilileri tarafından görevlendirilmiş Konsolosluklara veya büyükelçiliğe yapılmalıdır. Almanya Federal Cumhuriyetinin Türkiye’de iki tane Başkonsolosluğu (İstanbul ve İzmir) bir tanede büyükelçiliği (Ankara) bulunmaktadır. Uzun dönem vize başvuruları bu üç kurumdan birine ikamet adresinize bağlı olarak yapılmaktadır.

Almanya Aile Birleşimi için gerekli evraklar nelerdir?

Almanya Federal Cumhuriyeti yetkilileri her yıl Almanya aile vizesi için gerekli evrak listelerini güncellemektedir. Almanya Aile Birleşimi Vizesi başvurularında güncel evrak listesini eksiksiz ve istenilen şartlara uygun ibraz etmeniz gerekmektedir. Başvuru sırasında orijinal evraklar tarafınıza geri verileceğinden evrakların fotokopileri ile birlikte başvuruda hazır bulunmanız gerekmektedir.

1.Başvuru Formu:

Almanya Aile Birleşimi Vizesi için doldurmanız gereken başvuru formunu bilgiler eksiksiz olacak şekilde Almanca dilinde doldurmalısınız. Bu formdan Almanya Temsilcilikleri tarafından iki adet talep edilmektedir.

Almanya Aile Birleşimi başvuru formu üzerinde yer alan bilgiler eksik veya hatalı olduğu takdirde başvurunuz geçersiz sayılacaktır. Başvuru formlarındaki imzanın başvuru sahibi tarafından atılması gerekmektedir.

2.Pasaport:

Almanya Aile Birleşimi Vizesi müracaatında bulunacak kişilerin pasaportlarının başvuru esnasında en az 2 sene geçerliliği olması gerekmektedir. Evlendikten sonra soyadı değişen vatandaşların mutlaka yeni soy isimleriyle pasaportlarını yenilemeleri gerekmektedir.

Pasaportları bu kriterlere uymayan vatandaşlar gerekli evraklarla birlikte en yakın il veya ilçe emniyet müdürlüğünden pasaportlarını çıkarttırabilirler.

3.2 Adet Biyometrik Fotoğraf:

Almanya Aile Birleşimi vize başvurularında konsolosluk tarafından talep edilen fotoğraflar en fazla 6 ay önce çektirilmiş olan güncel fotoğraflar olmalıdır. Fotoğrafların 35 x 45 milimetre ölçülerinde olması gerekmektedir.

Fotoğraf çekildiği esnada kişinin yüzünü gözünü alnını kapatacak herhangi bir aksesuar veya örtü olmamalıdır. Fotoğraflar tam karşıdan çekilmeli kişi yan durmamalı veya başka bir yöne doğru bakmamalıdır. Bazı dini gerekçeler için Almanya Konsolosluğu istisna yapabilmekte olup, bu tip durumlarda da dâhil gözlerin önü kapalı olmamalıdır.

4.Uluslararası Evlenme Kayıt Örneği (Formül B):

Başvuruda bulunan kişinin evliliğini Türkiye Cumhuriyeti makamlarında gerçekleştirmesi durumunda, kişilere yetkili makamlarca Aile Cüzdanı verilir. Bu belge 1974 tarihinde imzalanan CIEC Anlaşmasına dayanarak verilir, fakat Almanya Federal Cumhuriyeti imzalanan bu anlaşmanın taraflarında olmadığından dolayı, bu anlaşmaya göre geçerliliği olan belgeyi tanımamaktadır.

Evliliğinizin gerçekliğini kanıtlamak ve Almanya Federal Cumhuriyeti yeklilerine bunu belgelemek için Uluslararası Evlenme Kayıt Örneği (Formül B) almanız gerekmektedir. Evliliğiniz gerçekleştikten ve Türkiye Cumhuriyeti kayıtlarına geçtikten sonra bu belgeyi Nüfus Müdürlüklerinden temin edebilirsiniz. Aldığınız belgede iki tarafında bilgilerinin eksiksiz bir şekilde bulunması gerekmektedir.

5.Nüfus Cüzdanı Fotokopisi:

Başvuruda bulunan kişinin ön ve arka yüzünü net bir şekilde gösteren nüfus cüzdan fotokopisi. Eğer soy ismi değişimi var ise, kimliğin yenilenmesi gerekmektedir.

6.Tam Tekmil Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği:

Almanya Aile Birleşimi başvurusunda bulunan kişilerin bu belgeyi ibraz ettikleri sırada tüm bilgilerin içerisinde yer alıyor olması gerekmektedir. Bu evrakta eksik olmaması gereken bilgilerin arasında:

  • Daha önce yapılmış evlilikler,
  • Doğan çocuklarınıza ait kimlik bilgileri,
  • Boşanmalar,
  • Anne ve baba hakkındaki kimlik bilgileri ve,
  • Sahip olduğunuz vatandaşlık bilgileri (varsa başka ülkelerin vatandaşlığı) gibi bilgiler yer almaktadır.

Bu belgede yer alan bilgilerin eksik olması halinde konsolosluk evrakı kabul etmeyecek ve randevunuzu iptal edecektir.

Konsolosluk sonrasında bu evrakta bulunan bilgileri destekleyici başka belgeler isteyebilmektedir. Eğer başvuru sahibi bayan ise, önceki soy ismine ait Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği de ibraz edilmelidir. Bu belgeyi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının alabileceği yer Nüfus Müdürlükleridir.

7.İkametgâh belgesi:

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan başvuru sahibinin Türkiye’de ki ikametini ibraz edebilmesi amacı ile konsolosluğa yapacağı başvuru esnasında ikametgâh belgesini ibraz etmesi gerekmektedir. İkametgâh belgesi başvuru sahibi tarafından ikamet adresinin bağlı olduğu muhtarlıktan veya Nüfus Müdürlüğünden alınmaktadır.

8.Almanya’da Yaşayanlara Ait Evraklar:

a)Almanya’da Yaşayan Eşin İkametgâh Belgesi:

Almanya Federal Cumhuriyeti’nde yaşayan ve yanına gitmek amacı ile Almanya Aile Birleşimi başvurusunda bulunulan eşin ikametgâh belgesi ibraz edilmelidir.

Almanya’da yaşayan eşin yaşadığı eve ait kira kontratı veya ev sahibi ise evin tapu fotokopisi istenmektedir. Eğer kişi orada ailesinin yanında veya başka biri ile beraber yaşıyor ve evi beraber kullanıyorlarsa bunu belgeleyecek ek belgeler (Untermiete) istenmektedir.

Almanya Federal Cumhuriyetinde oturmayı planladığınız evin büyüklüğü yetkililerin belirlediği standartlara uygun olmalıdır. Eğer çocuklarda varsa veya evde yaşayacak başka birileri bunlarda göz önünde bulundurulmalıdır.

b)Almanya’da Yaşayanlara Ait Kimlik Bilgileri:

Almanya Federal Cumhuriyetinde yaşayan eş Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ise; kişinin vatandaşlığına ait kimlik ve pasaport fotokopisiyle birlikte Almanya’da ikamet etmesini sağlayan oturum kartının da fotokopisi başvuru dosyasına konulmalıdır.

Eğer eş Alman Vatandaşı ise; kişiye ait Alman kimliği (Personalausweis) veya güncel pasaport (Reisepass) fotokopisi ibraz edilmelidir. Bununla birlikte kişi Almanya’da doğmuş ise Alman Doğum Belgesi (Geburtsurkunde) de ibraz edilmelidir.

Eğer eş yabancı uyruklu ise; güncel pasaportun fotokopisi ve oradan aldığı oturma izni fotokopisi.

Almanya’da ikamet eden eş hem Türkiye vatandaşı hem de Alman Vatandaşı ise;   Alman vatandaşı olanlara uygulanan prosedürler uygulanmakta olup Türk vatandaşlığına ait nüfus cüzdan fotokopisi de ibraz edilmelidir.

10.Maaş bordrosu:

Almanya Federal Cumhuriyetinde yaşayan eşin aileyi finanse edebilecek maddi güce sahip olması gerekmektedir. Bunu kanıtlayıcı belge olarak son 3 aya ait maaş bordrolarını sunmalıdır.

Devlet yardımı veya işsizlik maaşı gibi geçim kaynakları kabul görmemektedir.

11.Sağlık Sigortası:

Almanya Aile Birleşimi Vizesine başvururken ibraz etmeniz gereken sağlık sigortası güncel tarihli ve en az 3 ay süreyle geçerli olmalıdır.

12.Eşlerin önceki evliliklerine dair belgeler:

Eğer eşler daha önceden bir evlilik gerçekleştirmişler ise; evliliklerinin bittiğine dair geçerli boşanma kararı ve gerekli durumlar için Almanya veya Tükiye’den alınmış tanıma tenfiz kararı belgesi ibraz edilmelidir. Gerektiği durumlarda ölüm kayıt örnekleri ve tüm bu belgelerin Almanca tercümeleri ibraz edilmelidir.

13.Eşlerin çocukları hakkındaki belgeler:

Almanya Aile Birleşimi başvurusunda bulunan eş yanında çocuğunu da götürecek ise, çocuğa ait kimlik bilgilerini içeren nüfus kayıt örneği ve her iki yüzüde net olacak şekilde çekilmiş kimlik fotokopisi ibraz edilmelidir.

Eğer çocuk Alman vatandaşı ise pasaport (Reisepass) veya kimlik (Kinderausweis/Personalausweis) fotokopisi, eğer çocuk 16 yaşından küçük ise dil yeterliliği aranmaz fakat çocuk 16 yaşından büyük ise dil yeterliliği sertifikası ibraz edilmelidir.

Eğer eşin önceki evliliğinden çocukları varsa velayet aile birleşimi başvurusu sahibine ait ise ve onları da yanında götürmek istiyorsa eski eşinin izni olmalıdır ve bu belge ibraz edilmelidir. Bu belgelere ek olarak farklı belgelerin ibraz edilmesi istenebilir.

14. Almanca Bilgisini Kanıtlayan Belge:

Almanya Aile Birleşimi başvurusu yapacak kişilerin A1 seviye dil sertifikası alma zorunlulukları bulunmaktadır. Başvuru sırasında bu belgenin aslını ibraz etmeleri gerekmektedir.

Bu belge yalnızca Almaya Konsolosluğunun kabul ettiği Goethe-Institut ve ÖSD kurslarının sınavlarına girerek alınmalıdır, aksi takdirde başka kurumlardan alınan sertifikalar konsolosluk yetkilileri tarafından kabul edilmeyecektir.

Bazı istisnai durumlarda dil yeterliliği belgesi ibraz etme zorunluluğu yoktur.

Almanya Aile Birleşimi Vizesi Kaç Günde Çıkar?

Almanya Aile Birleşimi sonuçlanma süresi konsolosluklarının inisiyatifinde olmakla birlikte, yoğunluklarına ve tatil oldukları günlere göre de değişkenlik göstermektedir. Almanya Federal Cumhuriyetine yapacağınız Aile Birleşimi müracaatlarının yaklaşık çıkış süresi 3 ay sürmektedir. Bu süre sizin durumunuza göre uzayıp kısalabilmektedir. Yaptığınız başvuruları 3 ay sonrasında sorgulayabilmek mümkündür. Almanya konsoloslukları 3 ay içerisinde bilgi vermeme hakkına sahiptirler.

Almanya Aile Birleşimi Vizesi ne kadar sürede sonuçlanır?

Almanya Aile Birleşimi Vizesine müracaat edecek kişilerin durumlarına göre bu süre değişkenlik göstermektedir. Genel itibari ile yaklaşık 3 ay kadar süren bu işlemler bazen daha uzun bazı durumlarda ise daha kısa sürebilmektedir. Bu süre aynı zamanda Almanya Federal Cumhuriyeti Yetkili konsolosluk ve büyükelçiliklerin tatil günleriyle ve yoğun olduğu dönemlerle de doğrudan ilgilidir.

Almanya Aile Birleşimi Vizesi ücreti ne kadardır?

Almanya Aile Birleşimi Vizesine başvuru yaparken Almanya Konsolosluğunun belirlemiş olduğu vize başvuru ücretini Euro olmak şartıyla nakit olarak ödemeniz gerekmektedir.

 

Almanya Konsolosluğu Resmi Web Sitesi: www.tuerkei.diplo.de